wtorek, 19 stycznia 2016

Desery miodowe

Krem miodowy

Składniki:

2/3 szklanki miodu
2 jajka
1 szklanka soku z pomarańczy oraz otarta skórka z jednej pomarańczy
1 pojemnik śmietany 18%
1 łyżka żelatyny
3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej i przegotowanej wody, następnie pozostawić do napęcznienia. Zagrzać sok i rozpuścić w nim miód. Dodać żelatynę. Ubić żółtka na gęstą masę i mieszając dodawać małymi porcjami do soku z miodem. Naczynie z masą miodowo- żółtkową wstawić do łaźni wodnej i ubijać, aż powstanie gęsty krem. Krem ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodawać małymi porcjami do kremu. Śmietanę ubić z cukrem. Krem rozłożyć do pucharków, przybrać śmietaną i posypać skórką pomarańczową. Podawać schłodzony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz